Keresés...

Ecuador csatlakozik az EU–Kolumbia/Peru kereskedelmi megállapodáshoz

Cecilia Malmström biztos a Brüsszelben ma 13 órakor kezdődő ceremónián írja alá az Ecuadornak a megállapodáshoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet.


Cecilia Malmström kereskedelempolitikai biztos ma írja alá az Ecuadornak az Európai Unió, valamint Kolumbia és Peru közötti kereskedelmi megállapodáshoz történő csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet. Ez a fejlesztésközpontú megállapodás mindkét oldalon megnyitja a piacokat, mindkét irányban fokozza a kereskedelem és a beruházások stabilitását és kiszámíthatóságát, valamint előmozdítja az inkluzív és fenntartható fejlődést.

Malmström biztos a következőket nyilatkozta: „Ez a megállapodás mérföldkövet jelent az Ecuador és az EU közötti kapcsolatokban, és megteremti a megfelelő keretet a kereskedelem és a beruházások fellendítéséhez mindkét fél számára. A megállapodás mielőbbi hatálybalépése fontos ahhoz, hogy az exportőrök, a munkavállalók és a polgárok élvezhessék annak előnyeit. Bővítenünk kell az EU és Ecuador közötti kereskedelmet, mert a növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából az nemcsak az EU, hanem egy olyan gazdaság számára is kulcsfontosságú tényező, mint Ecuador, amely diverzifikálásra és a globális értékláncba való beilleszkedésre törekszik. A megállapodás eredményeképpen az európai vállalkozások meg tudják vetni lábukat Ecuadorban, és a megállapodás referenciapontként szolgál az ecuadori reformok tekintetében.”

A csatlakozási jegyzőkönyvet Malström biztos ma 13 órakor írja alá az EU Peter Žiga gazdasági miniszter által képviselt szlovák elnökségével, Jorge Glas ecuadori alelnökkel, Rodrigo Rivera kolumbiai nagykövettel és Cristina Ronquillo De Blödorn perui nagykövettel együtt. A megállapodás ideiglenes alkalmazásához az Európai Parlament egyetértése szükséges.

A megállapodás értelmében valamennyi ipari és halászati termék vonatkozásában megszűnnek a vámok, fokozódik a mezőgazdasági termékek piacra jutása, javul a közbeszerzéshez és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint tovább csökkennek a kereskedelem technikai akadályai. A megállapodás teljes körű végrehajtását követően az uniós exportőrök évente legalább 106 millió euróval, míg az ecuadori exportőrök akár 248 millió euróval kevesebb vámot fognak fizetni.

A megállapodás aszimmetrikus jellege Ecuador fejlesztési igényeihez igazodik. A vámcsökkentések 17 év alatt csak fokozatosan valósulnak meg: a megállapodás hatálybalépésekor az EU a tarifacsoportok majdnem 95%-át, Ecuador pedig 60%-át liberalizálja. A Bizottság becslései alapján az ecuadori GDP-re gyakorolt hatás jelentős lesz. A megállapodás révén Ecuador a főbb exportcikkei – így például a halászati termékek, a vágott virágok, a kávé, a kakaó, a gyümölcsök és a diófélék – tekintetében jobban hozzá tud majd férni az uniós piachoz. A banánra is kedvezményes vámtarifa vonatkozik majd, ezzel párhuzamosan viszont olyan stabilizációs mechanizmus lép életbe, amelynek alapján a Bizottság egy éves küszöbérték túllépése esetén megvizsgálhatja a kedvezményeket és megfontolhatja azok felfüggesztését. Jelenleg így működnek a Kolumbiával, Peruval és Közép-Amerikával kötött uniós kereskedelmi megállapodások is.

Az előnyök az EU számára is jelentősek lesznek. Például könnyebben jutnak majd piacra az uniós mezőgazdasági termékek, valamint hozzávetőleg 100 uniós földrajzi árujelző élvez majd védelmet az ecuadori piacon. Az EU meghatározott ágazatokban is előnyökre számíthat, így többek között új piacrajutási lehetőségek nyílnak meg az EU-ban gyártott személygépkocsik és gépipari termékek előtt.

A javasolt megállapodás a munkavállalói jogokról és a környezetvédelemről szóló nemzetközi egyezmények tényleges végrehajtására irányuló kötelezettségvállalásokat is tartalmaz, amelyeket a civil társadalom szisztematikus bevonásával követnek majd nyomon.

A megállapodás megerősíti a regionális integrációt: Ecuador (Kolumbia és Peru mellett) már az Andok Közösség harmadik tagja, amely a kereskedelmi megállapodás részesévé válik. A megállapodás e közösség negyedik tagja, Bolívia számára is nyitva áll, amennyiben az csatlakozni kívánna a megállapodáshoz. Az EU e kereskedelmi megállapodással tovább erősíti Latin-Amerikával fenntartott kapcsolatait és ambiciózus kereskedelmi menetrendjének újabb állomásához ér.


Háttér-információk

Az EU és Ecuador közötti kétoldalú áruforgalom 2015-ben 4,6 milliárd eurót tett ki: az EU 2 milliárd euró értékben exportált Ecuadorba és 2,6 milliárd euró értékben importált onnan.

Az EU, valamint Kolumbia, Ecuador és Peru között 2009 januárjában indultak el a kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások. Ecuador 2009 júliusában felfüggesztette a tárgyalásokban való részvételét. Az EU–Kolumbia/Peru kereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalásokat 2010 márciusában zárták le. A megállapodás Peruval 2013 márciusától, Kolumbiával pedig 2013 augusztusától ideiglenesen alkalmazandó. Kolumbia és Peru tekintetében már láthatóak a megállapodás előnyei. A megállapodás hatálybalépése óta például több mint 500 kolumbiai és 1100 perui vállalkozás – elsősorban kis- és középvállalkozás – exportált első alkalommal az EU-ba.

2013 májusában Ecuador jelezte, hogy kész folytatni a tárgyalásokat és csatlakozni a Kolumbiával és Peruval kötött megállapodáshoz. A tárgyalások hivatalosan 2014 januárjában indultak újra és 2014. július 17-én zárultak le.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikai biztos ma írja alá az Ecuadornak az Európai Unió, valamint Kolumbia és Peru közötti kereskedelmi megállapodáshoz történő csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet. Ez a fejlesztésközpontú megállapodás mindkét oldalon megnyitja a piacokat, mindkét irányban fokozza a kereskedelem és a beruházások stabilitását és kiszámíthatóságát, valamint előmozdítja az inkluzív és fenntartható fejlődést.

 
Elejére!