Keresés...

A Bizottság lendületet ad az európai induló vállalkozásoknak

Az induló innovatív vállalkozásokat és növekvő vállalkozásokat érintő bizottsági kezdeményezés célja, hogy Európa számos innovatív vállalkozójának minden esélye meglegyen ahhoz, hogy vállalkozását a világ élvonalába tartozó vállalattá fejlessze. A kezdeményezés egybegyűjti az EU által jelenleg is kínált lehetőségeket, és nagyobb hangsúlyt helyez a kockázatitőke-befektetésekre, a fizetésképtelenségi jogra és adózási vonatkozásokra.


Európában nincs hiány innovatív ötletekből és erős a vállalkozói szellem. Sok új vállalkozás azonban nem éli túl az első kritikus éveket, vagy egy harmadik országban próbál szerencsét ahelyett, hogy megpróbálná kiaknázni az 500 millió potenciális ügyfelet tömörítő uniós piacban rejlő lehetőségeket. Az Európai Bizottságnak eltökélt szándéka változtatni ezen, valamint hogy az induló vállalkozásokat segítse innovációs lehetőségeik és munkahelyteremtő potenciáljuk maradéktalan kiaknázásában.

Jyrki Katainen, a munkahelyteremtésért, a növekedésért, a beruházásokért és a versenyképességért felelős alelnök így nyilatkozott: „Napjaink induló innovatív vállalkozásai a holnap sikertörténeteivé válhatnak. Szeretnénk segítséget nyújtani e vállalkozásoknak ahhoz, hogy Európában maradjanak és növekedjenek. Segítünk nekik eligazodni a – gyakran tapasztalt – szabályozási akadályok között, hogy maradéktalanul kihasználhassák az egységes piac nyújtotta előnyöket. Megkönnyítjük, hogy – bármiféle megbélyegezés nélkül – kapjanak egy második esélyt abban az esetben, ha elképzelésüket elsőre nem tudják sikerre vinni. Végezetül a magán kockázatitőke-befektetések fellendítésével javítjuk finanszírozáshoz jutási lehetőségeiket.”

Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos leszögezte: „Az induló innovatív vállalkozások jelenleg nem tudják teljes mértékben kiaknázni az egységes piac nyújtotta lehetőségeket. A vállalkozások indítását és kibontakoztatását Európa-szerte egyszerűbbé kell tenni. El kell érnünk, hogy Európa vonzó helyszínné váljon az innovatív vállalkozások számára, amelyek nagyszerű üzleti ötleteikből idővel sikeres vállalatot építhetnek. Célunk, hogy Európában fellendítsük a munkahelyteremtést, az innovációt és a versenyképességet.”

A kezdeményezés meglévő és új intézkedések egész sorát fogja egybe és ily módon egy koherensebb keretet hoz létre, amely lehetővé teszi, hogy az induló innovatív vállalkozások növekedjenek és üzleti tevékenységet folytassanak Európában különösen az alábbi szempontok szerint:

  • Jobb hozzáférés a finanszírozáshoz A Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport útnak indítja a kockázatitőke-alapokba befektető páneurópai alapok alapját. A befektetések alapját az EU fogja biztosítani legfeljebb 400 millió eurós költségvetéssel, és az alapkezelő(k)nek az említett összeg legalább a háromszorosát kell mozgósítania (mozgósítaniuk) magánforrásokból, ami annyit jelent, hogy finanszírozás céljára legalább 1,6 milliárd eurónyi kockázati tőke fog rendelkezésre állni. Az alapot egy vagy több, az alapkezelésben tapasztalattal rendelkező szakember fogja kezelni, ezáltal érvényesülni fog a tényleges piaci megközelítés. Ez kiegészíti a meglévő uniós finanszírozási eszközöket, ilyenek például az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA), a vállalkozások versenyképességét és a kis- és középvállalkozásokat segítő program (COSME) és az EU kutatási és innovációs finanszírozási programja, a Horizont 2020.
  • Második esély a vállalkozóknak A Bizottság már előterjesztett egy, a fizetésképtelenségi jogra vonatkozó jogalkotási javaslatot. A javaslat lehetővé teszi a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalatok korai szerkezetátalakítását, hogy ezáltal elkerülhető legyen a fizetésképtelenség és az alkalmazottak elbocsátása. Megkönnyíti továbbá, hogy a tisztességes vállalkozók második esélyt kapjanak, és ne származzon hátrányuk abból, ha korábbi vállalkozásaikat nem viszik sikerre, mivel egy legfeljebb 3 éves időszak letelte után mentesülni fognak minden üzleti adósság alól.
  • Egyszerűbb adóbevallás A Bizottság ezenkívül több olyan projekten is dolgozik, amelyek az adózást hivatottak egyszerűbbé tenni. Ilyen például a közös konszolidált társaságiadó-alapról (KKTA) szóló legutóbbi javaslata, amely olyan kis és innovatív vállalkozásoknak hivatott támogatást biztosítani, amelyek tevékenységüket nemzetközivé kívánják bővíteni. Az egyéb kezdeményezések körébe tartozik például az uniós héarendszer egyszerűsítése és a kockázati tőkével kapcsolatos tagállami adórendszerek bevált gyakorlataira vonatkozó későbbi iránymutatások bővítése.

A kezdeményezés hangsúlyt helyez arra is, hogy az érintett vállalkozások el tudjanak igazodni a szabályozási követelmények között, továbbá hogy több támogatás jusson az innovációra a „Horizont 2020” keretprogram megreformálásával, illetve hogy olyan ökoszisztémák kialakulását támogassa, amelyekben az induló innovatív vállalkozások kapcsolatokat építhetnek ki potenciális partnerekkel, például a befektetőkkel, üzleti partnerekkel, egyetemekkel és kutatóintézményekkel. A „Horizont 2020” keretprogramot érintő változások előkészítik a terepet az Európai Innovációs Tanács létrehozásához. Ennek keretében 2018 és 2020 között 1,6 milliárd euró áll majd rendelkezésre arra, hogy a növekedési potenciállal rendelkező induló innovatív vállalkozások áttörést jelentő innovációs projektjei helyi szintről kiinduló támogatáshoz jussanak. A Startup Europe hálózat úgy kerül átalakításra, hogy Európa-szerte összekapcsolja a klasztereket és az ökoszisztémákat. A Bizottság 2017-ben javaslatokat fog előterjeszteni az egységes digitális portálra vonatkozóan, amely az egységes piaccal kapcsolatos információk, eljárások könnyű hozzáférhetőségét lesz hivatott biztosítani, valamint segítséget és tanácsadást fog nyújtani a polgárok és a vállalkozások számára. Az Enterprise Europe Network (EEN) a vállalkozások növekedését előmozdító tanácsadók segítségével testre szabott tanácsadást biztosít az induló vállalkozásoknak többek között a finanszírozási lehetőségekről, a partnerségek kialakításáról és a határokon átnyúló közbeszerzésekről. A Bizottság intézkedéscsomagot fog elfogadni annak érdekében, hogy a kkv-k fokozottan igénybe vegyék a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat, valamint intézkedésekkel elő fogja mozdítani, hogy az induló innovatív vállalkozások hozzáférjenek a 2 trillió eurót képviselő európai közbeszerzési piachoz.


Háttér-információk

A Bizottság az elmúlt években számos szakpolitikai javaslatot tett – többek között a tőkepiaci unió, az egységes piaci stratégia és a digitális egységes piac tekintetében –, amelyek az induló innovatív vállalkozások javát szolgálják Európában. A tagállami intézkedésekkel együtt ez több piacvezető vállalkozás létrehozását eredményezte, ilyenek például a Spotify, a Klarna, az Adyen, a Blockchain, a Jobandtalent, az N26, az Algolia, az Intercom, a Cabify és a Deliveroo.

A kezdeményezés a vállalkozások Európában való indításának és kibontakoztatásának azon három legfontosabb akadályát kívánja elhárítani, amelyeket egy közelmúltbeli nyilvános konzultáció során sikerült beazonosítani:
a vállalkozók számára a legnagyobb problémát a finanszírozáshoz jutás jelenti, legyen szó akár vállalkozás indításáról, akár felfejlesztéséről;

a szabályozási és adminisztratív követelményeknek való megfelelés túl sok energiát vesz el a vállalkozás fejlesztésétől, különösen akkor, ha a vállalkozás több tagállamban is kíván tevékenységet folytatni;
az 500 millió embert számláló egységes európai piac ellenére még mindig túl nehézkes a megfelelő üzleti partnerek, piacok és képzett munkaerő összekapcsolása.
 
Elejére!