Keresés...

Hatályba lép a dél-afrikai országokkal kötött gazdasági partnerségi megállapodás

Az öt dél-afrikai országgal kötött fejlesztésközpontú megállapodás azonnali vám- és kvótamentes piacra jutást biztosít az érintett országok Unióba irányuló exportja számára.


A mai napon, a gazdasági partnerségi megállapodás (GPM) hatályba lépésével új fejezet kezdődik öt dél-afrikai ország – Botswana, Lesotho, Namíbia, Dél-Afrika és Szváziföld – és az Unió kétoldalú kapcsolatainak történetében. Mától kezdődően e megállapodás alkalmazandó az Unió és az öt érintett ország közötti kereskedelemre. Mozambik jelenleg a megállapodás megerősítésének szakaszában tart, és az eljárás lezárultával szintén csatlakozik a megállapodáshoz.

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „Amikor júniusban, az aláírási ceremónia kapcsán Botswanába látogattam, saját szememmel láttam, hogy mennyire fontos a szilárd gazdasági partnerség kiépítése Európa és Afrika között. Ma döntő lépést teszünk afelé, hogy ez valósággá váljon. Az életbe léptetett megállapodás elősegíti majd a fenntartható gazdasági növekedést és a regionális integrációt Afrika déli részén, és az a célja, hogy az elkövetkező években segítsen az embereknek kitörni a szegénységből. Afrika feltörekvő kontinens, a gazdasági partnerségi megállapodások pedig e dinamizmus maximalizálására irányulnak.”

Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős európai biztos hozzátette: „A gazdasági partnerségi megállapodás elősegíti a munkahelyteremtést és a fenntartható gazdasági fejlődés megvalósítását. A magánszektor fejlődése és a kereskedelem jelentős szerepet játszik abban, hogy az emberek kitörhessenek a szegénységből és megvalósítható legyen a fenntartható fejlesztési célokhoz kapcsolódó új globális fejlesztési menetrend. A gazdasági partnerségi megállapodás előmozdíthatja a regionális gazdasági integrációt, a kedvező gazdasági környezetet és a térség versenyképességének javulását.”

A GPM tekintetbe veszi a partnerek eltérő fejlettségi szintjét. Botswana, Lesotho, Mozambik, Namíbia és Szváziföld számára vám- és kvótamentes piaci hozzáférést biztosít az európai piachoz. Dél-Afrika továbbá profitálni fog a piacra jutás megkönnyítéséből is, amelynek mértéke túlmutat majd az Unióval eddig fennálló kétoldalú megállapodásokon.

A dél-afrikai piacok csak részben és fokozatosan nyílnak meg az uniós export számára, és így biztosítják majd a helyi iparágaik számára a növekedés előmozdításához szükséges köztes termékeket. A megállapodás számos védintézkedést is tartalmaz az érintett országokra vonatkozóan, például a kibontakozó, de még igen törékeny iparágazatok vagy az élelmezésbiztonság tekintetében. Emellett a megállapodás nagyobb rugalmasságot eredményez a dél-afrikai gyártók számára, hogy anélkül állíthassanak össze termékeket a különböző országokból származó alkatrészek felhasználásával, hogy ezáltal elveszítenék az uniós piachoz való szabad hozzáférésüket.


Háttér-információk

A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség GPM-csoportja (a továbbiakban: az SADC-GPM-csoport) a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) 15 tagja közül hat országot (Botswana, Lesotho, Mozambik, Namíbia, Szváziföld és Dél-Afrika) tudhat tagjai sorában. Angola megfigyelői státusszal rendelkezik, és a jövőben talán csatlakozik a megállapodáshoz.

Az Unió az SADC-GPM-csoport legnagyobb kereskedelmi partnere. 2015-ben az Unió mintegy 32 milliárd euró értékben importált a régióból származó árukat, különösen ásványokat és fémeket. Az Unióból exportált áruk (főleg műszaki felszerelések, valamint autóipari és vegyipari termékek) értéke ezzel közel megegyezett. Az EU és az SADC-GPM-csoport (Angolát beleértve) közötti kereskedelem összesen 63 milliárd eurót tett ki.

A megállapodás aláírásával a felek elkötelezik magukat a fenntartható fejlődés megvalósítása – és ezen belül a szociális és környezetvédelmi normák érvényre juttatása – mellett. A civil társadalom különleges szerepet játszik a megállapodás hatásának nyomon követésében. E megállapodás egyben az első olyan típusú kereskedelmi megállapodás, amely közvetlenül támogatja egy konkrét régió gazdasági integrációját, az érintett hat dél-afrikai ország közötti szorosabb kapcsolatok ösztönzése révén.

A GMP közös intézményeket hoz létre annak érdekében, hogy támogassák a párbeszédet, az összes kereskedelmi kérdés zökkenőmentes kezelését, valamint a kereskedelmi megállapodás hatásának nyomon követését. Az EU együttműködik majd a Dél-afrikai Fejlesztési Közösségen belüli partnereivel a megállapodás zökkenőmentes végrehajtása érdekében, a regionális és nemzeti fejlesztési együttműködési szervezetekkel együtt.

Az Unió az SADC-GPM-csoport legnagyobb kereskedelmi partnere. 2015-ben az Unió mintegy 32 milliárd euró értékben importált a régióból származó árukat, különösen ásványokat és fémeket. Az Unióból exportált áruk (főleg műszaki felszerelések, valamint autóipari és vegyipari termékek) értéke ezzel közel megegyezett. Az EU és az SADC-GPM-csoport (Angolát beleértve) közötti kereskedelem összesen 63 milliárd eurót tett ki.



 
Elejére!