Keresés...

LIFE: nyertes magyar projekt a sikeres és hatékony környezetvédelmi és éghajlat-politikáért

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Fejlesztési Központtal együttműködve humán erőforrás-kapacitás építésére kaptak támogatást az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlat-politikai programja (LIFE) pályázatán 2015 decemberében. A szervezetek 2016 és 2018 között megerősített személy állománnyal, szakmai programokkal segítik a köz-, magán- és civil szféra szereplőit a LIFE források elnyerésében.


Az Európai Bizottság 2014 nyarán írt ki felhívást pályázatonként és tagállamonként legfeljebb 1 millió euró összegben kapacitásépítést célzó projekttámogatásra. A forrásokat a nyertes országok a LIFE programokban való hatékonyabb részvétel elősegítésére fordíthatják. A LIFE tematikus alprogramjainak nemzeti kapcsolattartói feladatait ellátó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Fejlesztési Központtal együttműködésben 2015 szeptemberében nyújtotta be pályázatát.

Az elnyert közel 1 millió eurós támogatásnak köszönhetően a szervezetek 2018 végéig az eddigieknél nagyobb humán erőforrás-kapacitással állnak a hazai LIFE pályázók rendelkezésére. A tervek szerint a pályázat 3 éves időtartama alatt a LIFE Információs Napok mellett éghajlat-politikai, környezet- és természetvédelmi tematikus tréningeket, pályázatíró és projektmenedzsment workshopokat is szerveznek majd. A naprakész információk könnyű elérhetősége érdekében LIFE információs honlap jön létre. A weboldalon a lehetséges pályázók megtalálhatják majd az érdeklődési körüknek megfelelő kiírásokat, rendezvényeket, híreket, megismerkedhetnek az eddigi sikeres projektekkel.

A LIFE program összköltségvetése a 2014 és 2020 közötti időszakra összesen mintegy 3,4 milliárd euró, amiből 2015-ben több mint 184 millió euró állt rendelkezésre környezet- és természetvédelmi, 56 millió euró pedig éghajlat-politikai projektekre. A következő években további hasonló nagyságrendű kiírások folyamatos megjelentetése várható. A LIFE program 2017-ig a projektek költségvetésének legfeljebb 60 százalékát biztosítja. A támogatási arány a „LIFE Természet és biológiai sokféleség” pályázatok esetén kivételesen a 75 százalékot is elérheti. A program kiírásainak célja hagyományos kísérleti, demonstrációs, bevált gyakorlati és tájékoztató, tudatosságnövelő, terjesztési projektek keretében olyan innovatív megoldások kidolgozása, amelyek elősegítik a környezet- és természetvédelemmel, éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások eredményes és hatékony kezelését.

 
Elejére!