Keresés...

Az Európai Bizottság 160,6 millió eurót fektet be 96 új környezetvédelmi projektbe

A Bizottság a LIFE program keretében nyújt társfinanszírozást a környezetet, a természetet és a gazdaság fenntarthatóságát támogató projektekhez.


A Bizottság 264,8 millió eurós beruházási csomagot fogadott el az európai környezet, a természet és a zöld növekedés javára. Ez az összeg 96, összesen 21 tagállamot érintő új projekt között kerül elosztásra a LIFE környezetvédelmi program keretében. A projektek céljai olyan környezetvédelmi és erőforrás-hatékonysági fellépések, amelyek a gazdaság körkörösebbé és fenntarthatóbbá tételét, a természet és a biológiai sokféleség állapotának, valamint a környezetvédelmi irányításnak és tájékoztatásnak a javítását mozdítják elő. Az EU 160,6 millió euróval járul hozzá a projektek finanszírozásához.

Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „A környezetvédelmi projektekre fordított pénz mindig jó helyre kerül. Örömmel látom, hogy a LIFE program mennyi innovatív projekt megvalósításához járul hozzá, és megegyőződésem, hogy e projektek jelentős hatást fognak kiváltani. A természeti tőke védelme és fejlesztése mellett számos olyan fellépés van, ami hozzájárul az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, forráshatékony és fenntartható Európa kialakításához. A támogatott projekteket gondosan figyelemmel fogjuk kísérni, hogy sikereik megoszthatóak és megismételhetőek legyenek.”

A Bizottság legutóbbi, 2014 júniusában zárult felhívására 1117 pályázat érkezett. Ezek közül 96 projektet választottak ki társfinanszírozásra a LIFE program három programelemén keresztül.

A LIFE Környezet és erőforrás-hatékonyság eleme keretében az EU 51 projektet támogat 56,2 millió euró értékben, a mozgósított tőke 103,3 millió euró. E projektek öt tematikus területre irányulnak: a levegő minősége, a környezet és az egészség, a forráshatékonyság, a hulladék, valamint a víz. A források közel felét 14 olyan forráshatékonysági projekt kapja, amelyek az európai gazdaság fokozatos körkörösebbé tételéhez fognak hozzájárulni.

A Természet és biológiai sokféleség kiemelt terület 39 projektje veszélyeztetett fajok és élőhelyek védettségi helyzetét hivatott javítani, összhangban a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására vonatkozó uniós céllal. E projektek teljes költségvetése 153,9 millió euró, amiből az EU hozzájárulása 100 millió euró.

A Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás kiemelt területen 6 projekt futott be, ezek a különböző környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos tájékozottságot kívánják növelni. Ezek teljes költségvetése 7,5 millió euró, amiből az EU 4,5 millió eurót biztosít.
A 96 projekt leírását itt érhetik el.


Háttér-információk

Az Európai Unió a LIFE programon keresztül környezetvédelmi és éghajlat-politikai fellépéseket finanszíroz. A program 1992 óta létezik, több mint 4000 projekt társfinanszírozásában vett részt nemcsak Európa-szerte, hanem harmadik országokban is. Létrehozása óta 7,8 milliárd eurónyi tőkét mozgósított 3,4 milliárd euró környezet- és éghajlatvédelmi ráfordítással. Egy adott időben nagyjából 1100 projekt fut párhuzamosan. A LIFE program 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó költségvetése folyó árakon 3,4 milliárd euró; két alprogramja a környezetvédelmi és az éghajlat-politikai alprogram.

http://ec.europa.eu/life


 
Elejére!